top of page
חיפוש

האם צפויה מהפכה ברגולציה על החיסכון של הציבור בישראל?

עודכן: 26 במרץ

בפברואר 2025 פורסם דו"ח ביניים על ידי צוות מקצועי מטעם משרד האוצר, אשר בחן את הפערים הרגולטוריים והמיסויים במכשירי ההשקעה והחיסכון לטווח קצר ובינוני. מטרת הדו"ח היא להציע מתווה אסדרה חדש שיביא לצמצום הטייה רגולטורית למוצר מסויים, וכן יקדם תחרות וישפר את תנאי החוסכים והמשקיעים.


הצוות, שכלל נציגים בכירים ממשרד האוצר, רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך ורשות המסים , הציע מודל חדש שמטרתו ליצור אחידות בין מוצרי ההשקעה השונים, תוך דגש על היבטי המיסוי.


הצוות מתייחס בהמלצותיו לחיסכון הנזיל של הציבור, אשר נכון לסוף 2023 עמד על כ-2.9 טריליון ש"ח, וההתפלגות שלו היא כדלקמן על פי הנתונים בדו"ח-


סה"כ החיסכון של הציבור במיליארדים נכון לסוף 2023
סה"כ החיסכון במיליארדי ש"ח נכון לסוף 2023


עיקרי ההמלצות המרכזיות בדו"ח-


מודל "חשבון השקעה" אחיד

ההמלצה המרכזית היא אימוץ מודל של "חשבון השקעה" אחיד. מודל זה יאגד תחתיו את כלל מכשירי החיסכון וההשקעה לטווח קצר ובינוני, כגון קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות. מטרת האיחוד היא לאפשר גמישות ונוחות מרבית לחוסך בניהול השקעותיו דרך חשבון מרכזי אחד.


שינויים במדיניות המס

הדו"ח ממליץ על ביטול אירוע המס בעת רכישה ומכירה של נכסים בתוך חשבון ההשקעה, כך שהמס על רווחי הון יוטל רק בעת משיכת הכספים. בנוסף, מוצע כי תשלום המס על הרווחים יתבצע רק בפדיון הכספים. הצוות אף ממליץ לבחון צמצום של הטבת המס הניתנת כיום במשיכת כספים כקצבה מקופות גמל להשקעה לאחר גיל 60.


ממשק משתמש אחיד ורישיון מתכנן פיננסי

ההצעה כוללת הקמת פלטפורמה אחידה לניהול וצפייה בכלל מכשירי החיסכון וההשקעה של החוסכים. כמו כן, מוצע כי מתווכים המעניקים ייעוץ על כלל המכשירים המוטבים במס יידרשו להחזיק ברישיון מתכנן פיננסי מיוחד.


טבלת סיכום המלצות עיקריות בדו"ח הביניים

המלצה

תיאור

מודל "חשבון השקעה" אחיד

איגוד כלל מכשירי החיסכון וההשקעה לטווח קצר ובינוני תחת מסגרת אחת.

ביטול אירוע מס ברכישה ומכירה

מס על רווחי הון יוטל רק בעת משיכת הכספים.

תשלום מס רק בפדיון

תשלום המס על הרווחים יתבצע רק בעת פדיון הכספים מחשבון ההשקעה.

בחינת צמצום הטבת המס בקצבה

בחינה של הפחתת הטבת המס במשיכת כספים כקצבה לאחר גיל 60.

ממשק משתמש אחיד

פלטפורמה מרכזית לניהול וצפייה בכלל מכשירי החיסכון וההשקעה.

רישיון מתכנן פיננסי

דרישה לרישיון מיוחד למתווכים המעניקים ייעוץ על כלל המוצרים המוטבים במס.

עמדת רשות שוק ההון והתנגדות למהלך


לצד ההמלצות המוסכמות על חלק מחברי הצוות, הביעה רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון עמדת מיעוט המתנגדת למודל המוצע. הרשות מביעה חששות משמעותיים לגבי ההשלכות האפשריות על הצרכנים ועל שוק ההון.


חששות רשות שוק ההון


רשות שוק ההון חוששת כי המודל החדש עלול להוביל לסרבול תפעולי שירתיע את הציבור, במיוחד את מי שאינו בעל אוריינות פיננסית גבוהה. לפי הרשות, המודל יוסיף שלב ביניים בפתיחת מוצרי חיסכון והשקעה, מה שעלול להקשות על התהליך.


חשש נוסף נוגע להשפעה הפיסקאלית של הרחבת הטבות המס. הצוות ממליץ להרחיב את הטבת המס הקיימת בקופות גמל להשקעה גם לקרנות נאמנות ולפוליסות חיסכון, מוצרים בהם מנוהלים מאות מיליארדי שקלים. רשות שוק ההון מציינת כי לא הוצגו הערכות לגבי המשמעות הפיסקאלית של הרחבה זו.


הרשות גם מביעה חשש מפני ריכוז כוח רב בידי מספר מצומצם של גופים פיננסיים שיתפעלו את חשבון ההשקעה. לפי ההמלצות, שלושת בתי ההשקעות חברי הבורסה צפויים להיות הגורמים המרכזיים בתפעול החשבון.


בנוסף, רשות שוק ההון טוענת כי הדגש צריך להיות על צמצום פערים בפיקוח על הגנת הצרכן ולא רק על פערי המיסוי. הרשות מציינת הבדלים קיימים בפיקוח בין מוצרים שונים, כמו האפשרות לייקר דמי ניהול בקרנות נאמנות לעומת קופות גמל להשקעה. הרשות חוששת שהרפורמה עלולה להגדיל את הנכסים בקרנות הנאמנות ולהוביל לעלייה בעלויות החיסכון לציבור.


טבלת סיכום דעות מיעוט של רשות שוק ההון


חשש

טיעון ספציפי

סרבול תפעולי

איגוד המוצרים תחת חשבון השקעה יקשה על הציבור, במיוחד בעלי אוריינות פיננסית נמוכה .

השפעה פיסקאלית

הרחבת הטבות המס עלולה להפחית את הכנסות המדינה, ללא הערכה מספקת של ההשלכות .

ריכוז כוח

מספר מצומצם של בתי השקעות יקבל בלעדיות על תפעול חשבון ההשקעה .

פיקוח והגנת הצרכן

הדגש צריך להיות על פערים בפיקוח ולא רק על מיסוי; חשש מפני עליית עלויות בקרנות נאמנות .

סיכום והערכה


מהניתוח של הנתונים נכון לסוף 2023 על מוצרי החיסכון בארץ, מתברר כי יותר מ-69% מהחיסכון מנוהל על ידי הבנקים - כאשר למעשה בתחום הבנקאות מדובר באוליגופול בארץ ואין תחרות ממשית. בנוסף, מעל 26% מהחיסכון מנוהל על ידי בתי ההשקעה, וגם בתחום בתי ההשקעה/חברי בורסה קיימת ריכוזיות גבוהה מאוד בארץ.


למרות שרק כ-2.8% מהסכום נמצא בקופות גמל להשקעה ו-1.4% בפוליסות פיננסיות (מוצרים המנוהלים בגופים מוסדיים), הצוות החליט להתמקד דווקא בפגיעה בהטבות המס בעת משיכת קופת גמל להשקעה כקצבה חודשית בגיל פרישה ולמצוא מנגנון לאיזון דחיית מס רווחי ההון הקיים בשני המוצרים הללו.


במילים אחרות אם ננתח מי הם הגופים המנהלים את המוצרים בגרף לעיל - העמודות הירוקות בבנקים, העמודות הכחולות בבתי ההשקעה והכתומות בגופים המוסדיים. ההטייה ברורה לבנקים ולאחר מכן לבתי ההשקעה. כחבר בצוות הייתי מציע לחשוב כיצד לייצר איזון בין הגופים המנהלים את המוצרים כך שבכל אחד מהם ינוהלנו כ- 1/3 מהסכום בהתאם לרשום בתלמוד- "לעולם ישליש אדם את מעותיו"(בבא מציעא מב א)


לדעתי, העבודה המעמיקה של הצוות מתמקדת מסיבות שאינן ברורות דווקא ברעיון להקים מערכת טכנולוגית מרכזית לניהול מידע החיסכון של הציבור, תוך הגברת הרגולציה והבירוקרטיה, ולא בבחינת הטיית החיסכון של הציבור למוצר מסוים אשר מוטה בבירור למוצרים במערכת הבנקאית. מעבר לחששות של רשות שוק ההון אימוץ המסקנות ינטרל את היתרון של שני המוצרים היחידים המנוהלים בגופים מוסדיים, בהם הציבור מנהל כיום סכום זניח, ושהיה דווקא רצוי להוסיף להם יתרונות על מנת להגדיל את חלקם בשל היתרונות הגלומים בניהול חיסכון בגוף מוסדי לטווח ארוך ועל מנת לאזן את החלוקה של חיסכון הציבור בין הגופים המוסדיים לבנקים ולבתי ההשקעה.



הדוח אשר פורסם על ידי הוועדה פתוח להערות הציבור עד סוף חודש מרץ למיייל-  mankal@mof.gov.il


לקריאה נוספת:


 1. הצוות לצמצום במכשירי הפערים חיסכון ב השקעה לטווח קצר ובינוני https://www.gov.il/BlobFolder/news/press_13022025/he/press_13022025_file.pdf

2. כל החסכונות במקום אחד: פורסמו ההמלצות שיטלטלו את שוק החיסכון - כלכליסט, https://www.calcalist.co.il/investing/article/h1mjg92tje

3. רשות שוק ההון: הרפורמה בתחום החיסכון תקפיץ את העלויות לציבור פי 3 - כלכליסט, https://www.calcalist.co.il/market/article/skf2hvckkl

4. האם ישראל בדרך למהפכה בחיסכון לטווח קצר ובינוני? אייס,  https://www.ice.co.il/finance/news/article/1050131

5. ביקורת חריפה על המלצות הביניים של הצוות לצמצום ארביטראז` רגולטורי במכשירי השקעה וחיסכון - פאנדר, https://www.funder.co.il/article/176923

6. הצוות לצמצום פערים רגולטוריים במכשירי חיסכון - פרסום דו"ח ביניים להערות הציבור משרד האוצר - https://www.gov.il/he/pages/press_13022025

7. רשות שוק ההון: פלטפורמת ההשקעות החדשה תפגע בציבור - כלכליסט,  https://www.calcalist.co.il/investing/article/s1m00nckk1e

 
 
 

Comments


bottom of page