top of page
חיפוש

סביב גיל חמישים ויש לך חיסכון פנסיוני בפוליסת מנהלים משנות התשעים?

תמונת הסופר/ת: ברוס רפופורטברוס רפופורט

עודכן: 31 ביולי 2023


מרץ היה חודש הדיווחים השנתיים מחברות הביטוח. בין היתר נשלחו דוחות שנתיים של החיסכון הפנסיוני. שנת 2021 הייתה שנה מצוינת מבחינת תשואות לכן אם אתם מחזיקים בפוליסה משנות התשעים מאחת בחברות הביטוח דמי הניהול יראו גבוהים מאוד...


בפוליסות משנות התשעים מנגנון דמי הניהול מורכב וכולל דמי ניהול מהחיסכון הצבור ועלויות נוספות בפוליסה המחויבות מדי חודש כגון "גורם פוליסה". כמו כן הפוליסות מובנות בחלוקה מסוימת בין חיסכון לרכישת ביטוח חיים, כאשר תעריפי ביטוח החיים יקרים יותר בהשוואה לתעריפים הנהוגים כיום. במילים אחרות: ייתכן וחלק מהפרמיה המשולמת בכל חודש קונה ביטוח חיים יחסית יקר (זה לא מחויב וייתכן שכלל אין רכישת ביטוח חיים בפרמיה וכל הפרמיה מופנית לחיסכון). בנוסף בפוליסות אלו דמי ניהול מהחיסכון הצבור המחולקים לשלוש:


1. דמי ניהול קבועים - 0.6% מהחיסכון הצבור בפוליסה.

2. הוצאות ניהול השקעות - עד מקסימום של 0.2% מהחיסכון הצבור בפוליסה (בהתאם לתקנות האוצר).

3.דמי ניהול מהרווחים - 15% מהרווח הריאלי (בקיזוז עליית המדד) בשנת המס.


כיוון שהתשואה בשנת 2021 הייתה סביב 15% בכל חברות ביטוח - המשמעות הנה דמי ניהול של סביב 2.5% מהחיסכון הצבור. מדובר בדמי ניהול של כ- פי 11 מדמי הניהול מהחיסכון הצבור באחת מקרנות הפנסיה הנבחרות של האוצר ( 0.22% מהחיסכון הצבור מאז 11/2021). בפועל - אני לא רואה כל בעיה בשותפות ברווחים אלא להיפך, למרות שכמובן יש לבחון את מכלול דמי הניהול ועלויות בכל פוליסה באופן ספציפי. דווקא הרכיב הכבד ביותר במי הניהול בשנת 2021 הינו כנראה סיבה מאוד טובה להשאיר את כל היתרה בפוליסה...


נוכחתי דמי ניהול המפורטים בדוח 2021 בפוליסות אלו הנם סיבה לחגיגה אצל חלק מהמשווקים אשר זו שעת כושר עבורם לשכנע לקוחות להעביר חלק מהחיסכון הצבור למוצר חדש.


בטרם תבצעו שינוי כזה או אחר בפוליסות אלו קחו בחשבון מספר פרמטרים:


  1. לכל חברת ביטוח אינטרס אדיר לשמר על רווחיות מעבר לגובה עליית המדד בפוליסות אלו. הכספים בפוליסות מנוהלים במסלול נפרד בחברות הביטוח ושונים במהותם מכל שאר מסלולי ההשקעה של חברות הביטוח. מבחינת ניהול ההשקעות לטווח הארוך יש בשותפות כזו עם כל אחת מחברות הביטוח בארץ ערך גדול מאוד ללקוחות.

  2. לפי תנאי הפוליסה חל מה שמכונה "סימן מים גבוהה" (High Water Mark) בדמי הניהול המשתנים - כלומר אם יהיו ירידות בשנה מסוימת - עד שהחיסכון הצבור לא יחזור לאותה נקודה (צמודה למדד) - חברת הביטוח לא יכולה לגבות דמי ניהול משתנים מהשתתפות ברווחים - מכאן שמושקעים מאמצים רבים בכל חברת ביטוח על מנת לשמר את הרווחיות במסלול ההשקעות של פוליסות אלו.

  3. החיסכון בפוליסה מחולק לשניים - קצבתי והוני. לגבי החיסכון הקצבתי - מקדם ההמרה לקצבה מובטח בניגוד כל מוצר כיום בו אין הבטחה בהמרה לקצבה. לכן, סביר להניח כי אם יציעו לכם להעביר חלק מהחיסכון הכוונה תהיה להעברה של החלק ה"הוני" בחיסכון הצבור. חלק זה לא ניתן לקבל בדרך של קצבה בגיל פרישה.

ממליץ מאוד לפני ביצוע כל שינוי בפוליסות אלו להתייעץ עם מישהו אובייקטיבי מטעמכם ועל חשבונכם - יש סיכוי גבוהה מאוד ששכר הטרחה שתשלמו בעניין זה תהיה ההשקעה הכי טובה שלכם!




44 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page